Middin in Beeld

Portret 19-09-2017

Willemijn geloofde niet in zichzelf

Na haar opleiding tot helpende Zorg en Welzijn niveau 2 wilde Willemijn van den Berg (22) uit Den Haag graag aan het werk, maar ze had moeite met het vinden en houden van een baan. Een gemeenteambtenaar tipte haar over een nieuw samenwerkingsproject tussen de gemeente en jobcoachorganisatie Middin voor werk.

Van jongs af aan wist Willemijn al dat ze in de zorg wilde werken. “Na mijn opleiding geloofde ik lange tijd dat ik geen baan voor langere tijd zou kunnen vinden. Meestal werd ik na drie maanden eruit gezet, omdat ik toch niet voldeed. Het ging vaak helemaal mis omdat voor de werkgever niet altijd zichtbaar was waarmee ik moeite heb. Er is weinig aandacht voor mensen als ik: mensen die iets hebben, maar die gewoon normaal kunnen functioneren, als je ze maar een beetje helpt. De maatschappij is zo snel nu. Er wordt verwacht dat je het werk meteen oppakt, maar ik kan dat niet. Ik heb tijd nodig om iets in de vingers te krijgen. Als er niet goed naar me wordt geluisterd, raak ik gefrustreerd.”

Vertrouwen

“Via het project van de gemeente vond ik een werkervaringsplek. Daarbij werd ik ondersteund door een jobcoach van Middin. Het was fijn om te merken dat er naast mijn ouders en familie ook andere mensen in mij geloofden, zoals de gemeente Den Haag en Middin. Zelf had ik op dat moment maar weinig vertrouwen in mezelf. Van mijn jobcoach Reina hoorde ik over een vacature binnen Middin en nu ben ik voor een jaar begeleider niveau 1. Ik werk als extra ondersteuning voor het personeel en help cliënten, ouderen met een verstandelijke beperking, tijdens het ontbijt en de lunch. Mijn jobcoach heeft me geleerd me te focussen op één onderdeel van mijn werk. Zo kan ik echt groeien. Dat vind ik belangrijk als ik aan het werk ben.”

Werken met mensen

“Wat mensen zelf kunnen, moeten we zo houden. Ik vind het belangrijk dat cliënten een eigen keuze maken. Zo help ik hen bij het kiezen van broodbeleg door de producten goed te laten zien. Werken met mensen vind ik fijn. Ik wil ze helpen en op hun gemak stellen. Mijn werk is niet moeilijk, maar de doelgroep maakt het soms zwaar. Je moet echt passie hebben voor dit werk. Als ik thuiskom, heb ik altijd een verhaal. Middin zorgt ervoor dat ik weer meedoe in de maatschappij.”

Veilige omgeving

Toen Willemijn geen werk had, was dat wel anders. “Ik zag de zin er niet van in. De dagen gingen langzaam voorbij. Nu ik werk, ben ik wel veranderd. Mijn dagen hebben structuur en ik heb meer aandacht voor dingen als ik vrij ben. Door dit werk heb ik meer zelfvertrouwen en ik voel me er op mijn plek. Ik durf meer te vragen en meer te doen. Eerder keek ik altijd eerst de kat uit de boom. Ik merk dat ze bij Middin meer ervaring hebben met mensen zoals ik. Ik krijg veel positieve feedback. Ik heb een veilige omgeving nodig om mijn werk goed te kunnen doen en deze heb ik nu gevonden!

Het zou mooi zijn als er op meer plekken in Nederland projecten zoals deze zijn. Het zou goed zijn voor de werkgelegenheid, want meer mensen zouden aan het werk kunnen. Soms is het wel lastig, maar ik ben het bewijs dat je eerst alle stappen moet doorlopen voordat je bij je einddoel komt. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben al ver gekomen. Mijn droom? Over tien jaar heb ik een vaste baan en doe ik wat ik leuk vind!”

Auteur: Nancy Peppels
Dit artikel verscheen in de Krachtenbundel van Reëlle Communicatie.

“Ik doe weer mee in de maatschappij!”

Willemijn vond een baan in de zorg met Middin voor werk. Meer weten over werk vinden en behouden met behulp van een jobcoach?

Middin voor werk

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *