Erica: “Ik vind de betekenissen mooi van alle rituelen en de feesten met alle kleuren.”
Erica is een hindoe, wat is dat?
Een hindoe gelooft in het Hindoeïsme, de oudste -nog bestaande- godsdienst van de wereld. Het geloof is duizenden jaren oud en ontstond in India. De godsdienst verschilt per land, per streek of zelfs per dorp en wordt op veel manieren beleefd. Het Hindoeïsme kent verschillende goden, het zijn er heel veel. Elke hindoe kan zijn eigen god kiezen om te aanbidden of om offers aan te brengen. Er zijn belangrijke en minder belangrijke goden.
Veel goden in verschillende gedaantes
De meeste Hindoes geloven in een oppermachtige ziel of geest: Brahman. Brahman heeft geen bepaalde vorm maar is overal en altijd aanwezig. De andere goden en godinnen van het Hindoeïsme staan voor de verschillende kenmerken van Brahman. Die zijn benoemd in de drie-éénheid: de goden Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester).
Waar wonen de hindoes?
De meeste hindoes wonen in India en in Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh. Wereldwijd wordt het aantal hindoes op zo’n 900 miljoen geschat. Erica’s moeder komt uit Suriname en het Hindoeïsme was in haar ouderlijk huis altijd aanwezig. Veel hindoes hebben thuis een speciale plek waar de familie hun goden kunnen aanbidden. Ook Erica heeft in haar eigen appartement een speciale plek waar haar goden (beeldjes) staan. “De begeleiding moet daar heel voorzichtig mee zijn hoor”, vertelt Erica.
Holi- of poederfeest
Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is een soort Oud en Nieuw, oude ideeën worden verbrand en nieuwe ideeën krijgen de kans om te groeien. De avond voor Holi worden vreugdevuren ontstoken en de volgende dag begint de pret! Iedereen gooit met gekleurd poeder en wordt daardoor even kleurrijk en is gelijk.
Divali is het feest van het licht
Het Divali-feest is één van de belangrijkste hindoe feesten en wordt dit jaar op 7 november gevierd. Divali is het feest van het licht. De mensen steken kleine olielampjes aan en zetten die in rijen bij hun deuren en ramen. Tijdens Divali wordt de godin van het geluk geëerd. Twee dagen voor het feest begint Erica al met schoonmaken. Niet alleen haar appartement moet brandschoon zijn, zij zelf ook. Ze eet in de aanloop naar het feest geen vlees meer. “Sowieso eet een hindoe geen rundvlees, en dat weten ze hier, geen probleem.
“Ik geloof niet in alles hoor, dat je een dier wordt na de dood, ik weet niet of dat zo is.” Vertelt Erica
Divali duurt vijf dagen. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus of nieuwe kleren. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken en zijn er allerlei speciale Divali-gerechten om te eten.
Wat is die rode stip die vrouwen op hun voorhoofd dragen?
Een rode stip geeft aan dat de vrouw getrouwd is, want rood is de kleur van het huwelijk. De rode stip op het voorhoofd wordt wel gezien als een extra ‘oog’. Een symbolisch oog dat naar binnen gericht is om je eigen gedrag te bekijken. Sommige hindoes geloven dat dit ‘oog’ hun contact met de goden is en dat ze zo een kijkje in de godenwereld kunnen nemen. De trouwceremonie kan lang duren, maar de gasten praten, lachen en eten gewoon door terwijl de priester het bruidspaar zegent. Daarna begint het feest en na afloop wordt de bruid in optocht naar het huis van de familie van de man gebracht, waar zij zal gaan wonen. Helaas is dat voor Erica nog niet zover gekomen.