Middin in Beeld

Mag ik even 04-12-2018

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze cliënten

Op 7 december is het de ‘Dag van de Vrijwilliger’. Op deze dag zetten we onze vrijwilligers in het zonnetje. Want dat verdienen ze. Vrijwilligers doen namelijk heel zinvol en dankbaar werk. Vrijwilligerswerk kan ook veel opleveren. Zo ontmoet je nieuwe mensen en geeft het plezier en voldoening om je op deze manier voor een ander in te zetten. Het kan zelfs een opstapje zijn naar een betaalde baan. Maar wie zijn de vrijwilligers die een helpende hand bieden aan mensen met een beperking? En wat motiveert ze? De hoogste tijd om eens nader kennis te maken met drie vrijwilligers.

De beste maatjes

Loes en Omar leerden elkaar kennen op tyltylschool De Witte Vogel in Den Haag, waar Loes als vrijwilliger werkte in de klas van Omar. Door de leuke klik tussen de twee is zij nu zijn vaste vrijwilliger. Hij kijkt dan ook altijd erg uit naar de uitjes met haar. Loes neemt Omar mee naar het theater of ze gaan samen patatjes eten bij Mc Donalds. Maar ook begeleidt ze Omar als hij naar de kapper of tandarts gaat. Loes vindt het leuk om met hem op stap te gaan. Maar ze vertelt dat ze het ook voor zichzelf doet. “Vrijwilligerswerk doe je nooit alleen voor de ander. Het geeft mij veel voldoening”. Tijdens de fotoshoot valt direct op dat de twee het samen gezellig hebben. Ze zijn echt maatjes. “Loes is te gek”, aldus een gelukkige Omar.

Loes: “Ik vind het leuk om met Omar op pad te gaan. We zijn echt maatjes”.

Voordeel voor studenten

Ook studenten geven aan dat vrijwilligerswerk hun veel brengt. Naast plezier en voldoening, biedt het de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen en ervaring op te doen in het werkveld. En vaak krijg je er nog studiepunten voor ook!

“De vrijwilligers zijn zo enthousiast dat het voorkomt dat iemand als vrijwilliger begint en later bij de zorgorganisatie in dienst komt”. Simone van het Middin Vrijwilligers Informatiepunt (VIP) geeft aan dat de studenten met een interesse in het vak binnenkomen. “Dat is een voordeel. Het is dan ook geen stage maar de studenten doen praktijkervaring op in de vorm van vrijwilligerswerk”, vult Simone aan.

Een helpende hand

Vrijwilligers bezoeken mensen vaak op hun werkplek of komen bij hen thuis. Dit laatste doet ook Celine (student hbo Social Work). Als vrijwilliger bezoekt zij wekelijks Linda die een licht verstandelijke beperking heeft. “We doen gezellige dingen samen binnens- en buitenshuis. Ik maak samen met Celine een plannetje wat we gaan doen. We begrijpen elkaar”. Omdat Linda weinig sociale contacten heeft, is het vrijwilligerswerk van Celine van grote waarde. “Een helpende hand is altijd fijn. Ik krijg er energie van”.

Cliënt Linda: “Ik maak een grapje en zij maakt een grapje. Het is altijd gezellig”.

Samen de fijne kneepjes van een vak leren

Dat vrijwilligerswerk ook op een werkplek van mensen met een beperking veel bijdraagt, blijkt uit het verhaal van Marian. Zij was als student van de Haagse Hogeschool ingezet om mensen met een beperking te ondersteunen op hun ‘werken met begeleiding’ plek. Zo begeleidde ze Jari die in de lunchroom van een bedrijf werkt. Bij sommige vaardigheden heeft Jari extra ondersteuning nodig. De persoonlijke aandacht die Marian als vrijwilliger kon geven, zorgde ervoor dat Jari de vaardigheden onder de knie kreeg. Dit maakte Jari zelfstandiger in het uitvoeren van zijn werk. Marian: “het was voor mij een waardevolle ontmoeting met deze doelgroep”. Voor de begeleider op de werkplek was het fijn dat Jari wat extra persoonlijke aandacht kreeg. “Marian toonde interesse in de leefwereld van alle cliënten en ging graag een gesprekje met ze aan”.

“Vrijwilligers bieden mensen met een beperking die extra een-op-een aandacht. Het is fijn dat ze er zijn. Dat moeten we koesteren”. Sabine begeleidt vrijwilligers die bij haar op een locatie van Middin werken. “De vrijwilligers helpen de cliënt echt verder. Er ontstaat vaak een mooie band die jaren duurt”.

“De cliënten zijn altijd blij als ik kom en willen graag samen een taak doen” vertelt Marian.

Middin is altijd op zoek naar vrijwilligers. Kun jij tijd vrijmaken om een ander te helpen en blij te maken? Neem dan contact op met het Vrijwilligers Informatiepunt (VIP) via e-mailadres vrijwilligers@middin.nl. We vertellen je graag iets meer over vrijwilligerswerk bij Middin. Of kijk op onze website:

klik hier

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *