“Mijn vader bouwde al 50 jaar modelschepen, maar ik had er eigenlijk geen zin in” vertelt Arie-Jan. Maar na het overlijden van zijn vader, nu acht jaar geleden, kreeg hij toch de smaak te pakken.
Bij Primera kocht hij het tijdschrift HMS Victory. Iedere week kwam er een nieuw deel uit met materialen voor een onderdeel van het schip en stap voor stap-bouw-instructies. Bij locatie Klinkenburg in Rotterdam, Europa’s grootste havenstad, laat Arie-Jan zijn werkkamer zien, waar hij vele uren doorbrengt.
Oorlogsschip
“In die rolstoel kan je geen kant op, dus dan zoek je een hobby”, zegt Arie-Jan. “In die tijdschriften staan mooie verhalen over de geschiedenis van de zeevaart”. Maar bij lezen bleef het niet. Inmiddels heeft Arie-Jan naast de HMS Victory, nog diverse andere schepen gebouwd. Op dit moment nadert hij de voltooiing van het schip ‘Sovereign of the seas’, het grootste Britse oorlogsschip van de 17e eeuw.
Na bijna twee jaar ploeteren, bloed zweet en tranen is het resultaat fantastisch. Arie-Jan: “Elke dag werk ik er een uurtje aan. Soms ben ik er na tien minuten al klaar mee. Het kost ontzettend veel geduld. En dan breekt er weer een messie af. Ik ben inmiddels door al m’n messies heen!” Zo’n schip bestaat uit honderden kleine onderdeeltjes. 160 kanonnen aan weerszijden van het schip bijvoorbeeld. Of er is wel 14 meter touw nodig voor de lijnen die alle zeilen en masten met elkaar verbinden. Arie-Jan: “Gelukkig heb ik twee rechterhanden. Niet iedereen kan zomaar zo’n schip bouwen. Met al die touwtjes en vlaggetjes moet ik overal tussendoor met m’n dikke vingers. En de vloer van mijn balkon zit onder de vlekken van de goudverf.”
Niets meer aan doen
Hoewel het bouwen Arie-Jan heel veel voldoening geeft, is hij blij dat de klus bijna geklaard is. “Dan zet ik het schip op de plank. Niets meer aan doen.” Een volgend project staat nog niet op stapel. Bij elkaar kost zo’n schip behalve heel veel tijd ook een flinke smak geld. Maar… Arie-Jan sluit niet uit dat het in de toekomst toch weer gaat kriebelen.
Maar wát graag zou Arie-Jan gewild hebben dat zijn vader zijn modelschepen nog had kunnen zien. “Samen repareerden we vroeger oude Zundapps.” vertelt hij met een brok in zijn keel. “Mijn pa wist precies hoe dat moest en heeft me alles geleerd. Hij zou zo trots zijn geweest als hij dit kon zien!”:
Auteur: Emily May ‘t Hoen
Schepen bouwen, zingen, hardlopen, schilderen… de cliënten van Middin blijven ons verbazen met hun uiteenlopende talenten. Ken jij ook een cliënt met een groot of klein talent?