Middin in Beeld

Onbeperkt talent 14-06-2017

In de schuur van oma maakt Dave de mooiste cadeaus

De Werkwinkel van Middin in Wateringen verkoopt originele cadeaus met een verhaal. De houten producten van Wood by D - compleet met label - zijn opgenomen in het assortiment. Trotse eigenaar, Dave van den Akker, laat ons zijn werkplaats zien bij oma achter in de tuin.

In 2008 werd Dave op tienjarige leeftijd getroffen door een hersentumor. Na een vervelende ziekteperiode kwam hij terug in groep 7 en ging daarna naar het speciaal onderwijs. Het lukte niet meer om net als andere jongeren zijn school af te maken. In 2014 kwam hij thuis te zitten. Maar Dave is geen stilzitter en kan ondanks zijn 18 jaar al spreken van een indrukwekkend CV.

In de leer
Al snel na zijn diagnose ging Dave bij de Westlandse timmerman Ad in de leer. Na schooltijd ging hij naar de werkplaats en daar leerde hij figuurzagen en houtbewerken. Hij leerde netjes en precies werken en alles kon in zijn eigen tempo.

Vanaf 2011 heeft Dave stage gelopen bij een bakkerij in Maasdijk. “Ik maakte hoofdzakelijk chocolaterie en was trots op mijn werk, maar merkte dat de druk van de productie in de bakkerij te hoog was”. Na een paar jaar ging hij samen met zijn ouders op zoek naar een andere bezigheid in een ander vakgebied.

Een logische vervolgstap was een mooie stageplek bij een bouw & interieurbedrijf in Naaldwijk. Drie ochtenden in de week helpt Dave nu in de werkplaats met allerlei klussen. Zagen, fineren en afwerken… mooi werk om te doen!

Een eigen werkplaats
“Een jaar geleden kwamen we op het idee om de schuur van oma om te toveren tot werkplaats.” Na een oproep op facebook voor oude machines, werd Dave door een gulle gever verrast met een nieuwe figuurzaagmachine. Ook anderen boden spontaan gebruikte machines aan. Vader maakte de werkbank en in alle rust maakt Dave nu zijn houten produkten.

Dave speelt in op de trend van 2017 en maakt de mooiste borrelplanken, voor een gelegenheid of met een naam of logo. “Ik maak een voorraadje. Als er dan een bestelling komt, hoeft alleen de tekst er nog op…”. Puzzels, krijtborden, sokkenrekjes, boekensteunen en teksten. Bedenk het en Dave maakt het.

Met de drie ochtenden stage lijkt de balans te zijn gevonden en heeft Dave ruimte voor zijn hobby’s. Naast fitness en de reddingsmaatschappij is dat nieuwe producten verzinnen en maken. “Niet iedere dag hoor, ik ben ook weleens te moe en dan kijk ik een filmpje”.

Ook de redactie van Geloof en een hoop liefde van de EO heeft het verhaal van Dave opgepikt. Dit item wordt uitgezonden op 6 september om 17.50 uur op NPO2.

Auteur: Marie-José Müller

Kijk voor meer foto’s en cadeausuggesties op de Facebook pagina:

Wood by D

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *