Middin in Beeld

Middin in de wijk 04-06-2018

Van zorgmijder naar tevreden cliënt: “Er is een last van mijn schouders gevallen”

P. (22 jaar) heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Hij zat ongeveer 4 jaar geleden nog bij de Willem Schrikkergroep (jeugdreclassering). Nu heeft hij zijn eigen huis, heeft hij werk, is schuldenvrij én regelt hij binnenkort waarschijnlijk al zijn financiële zaken zelf.

“Ik had een paar jaar geleden niet gedacht dat het zo goed zou gaan met me.”

Als 17 jarige kwam hij onder begeleiding bij Middin: hij was er in eerste instantie helemaal niet blij mee en meed de zorg: “Moest ik weer opnieuw beginnen en weer onder begeleiding. Ik wilde juist voor mezelf zorgen.”

Middin op congres over zorgmijden

Over zorgmijden en LVB – een bekend probleem bij mensen met LVB – is er op 6 juni a.s. een speciaal congres, waar Middin een kennissessie over LifeWise geeft. LifeWise is het methodisch kader voor de begeleiding van clienten met LVB en bijkomende complexe problematiek, ontwikkeld door Middin en Cordaan. Het biedt concrete handvatten aan begeleiders om de zorg zo goed mogelijk vorm te geven. Ook als mensen met LVB eigenlijk die zorg niet willen accepteren. Het biedt ruimte voor flexibiliteit in de toepassing ervan, want het begeleiden van een persoon met LVB met bijkomende complexe problematiek is altijd maatwerk. Voor meer info: www.lifewiselvb.nl.

Gelukje

P. werd van zorgmijder uiteindelijk een tevreden cliënt, met hulp van LifeWise van Middin. Dat viel nog niet mee, want er was nog niets geregeld. Middin heeft hem geholpen om een Wajong uitkering aan te vragen, verzekeringen te regelen en zelfs woonruimte. Door een gelukje kon hij een flat krijgen die eigenlijk gesloopt zou worden. Hij kreeg de kans om een half jaar te laten zien of hij het kon. Die kans greep hij met beide handen. Toen de sloop uiteindelijk alsnog niet doorging, mocht hij er blijven wonen en nu heeft hij zelfs een vast huurcontract.

Een paar jaar geleden was hij er slechter aan toe: “Toen hing ik veel rond, dronk veel alcohol en was ik altijd laat thuis.” Nu heeft hij naast een eigen huis ook een baan. “Ik werk nu bij Stedin, in het magazijn. Dat doe ik nu drie maanden, vijf dagen per week en dat gaat goed.”

Geflipt

“Ik weet dat ik soms begeleiding nodig heb. Dan is het fijn dat ik iemand kan bellen. Zoals die keer dat ik boos was omdat ik mijn geld niet kreeg. Ik werd heel erg boos tegen de mevrouw die ik sprak. Ik heb daarna wel mijn begeleider gebeld en die kon me weer rustig krijgen. Hij kon me geruststellen. Meestal werkt dat dan wel.” Of die keer dat hij dacht dat er geld gestort zou worden zodat hij naar de kermis kon, maar toen dat niet gebeurde. “Toen ben ik geflipt tegen mijn budgetcoach.”

Klik

“Middin heeft me met alles geholpen. Sinds ik onder begeleiding ben, is er een last van mijn schouders gevallen. Dat kostte wel tijd, want je moet iemand eerst leren kennen en een band opbouwen.” Zijn ervaring met andere organisaties waar hij ook onder begeleiding heeft gestaan, is niet zo positief: “Er was geen klik en ze dachten dat ik niets kon bereiken. Ze stelden zich alleen voor en kwamen dan na een paar maanden pas weer eens langs.”

Nu gaat het zo goed, dat hij nog maar één keer per twee weken contact nodig heeft met Middin: een waakvlamconstructie zoals dat zo mooi heet. “Ik ben nu bezig met mijn rijbewijs en verder zie ik wel hoe het loopt. Ik ben trots op wat ik heb bereikt.”

Lees ook het verhaal van begeleider Giella over haar ervaringen met LifeWise in de praktijk.

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *