Middin in Beeld

Middin in de wijk 17-05-2017

Paardenparadijs voor cliënten van AC Kijkduin

Iedere werkdag kiezen de cliënten van activiteitencentrum (AC) Kijkduin zelf wat ze willen gaan doen. Er is altijd een klus buiten de deur. Op dinsdag is dat paarden verzorgen bij Manege Westland.

De paarden van Manege Westland hebben het maar goed op dinsdagen. Met veel aandacht en liefde borstelen de cliënten van AC Kijkduin hun vacht, geven hooi en vegen de stal. Linda is gewend aan paarden en borstelt zonder schroom de benen van een grote hengst. Ze is inmiddels een echte kenner. “Die zweep moet naar binnen worden gericht”, roept ze deskundig als ze een ruiter in de bak ziet rondrijden.

Alle beetjes helpen

Verderop in de stal duwt het paard T.J. meteen zijn hoofd reikhalzend naar buiten als René arriveert. Hij gaat er eens goed voor staan en ondergaat vervolgens zichtbaar tevreden de wellnessbehandeling van de cliënt. Die borstelt hem met langzame halen. “Als je zelf rustig bent, is een paard dat ook”, legt René op kalme toon uit. Met evenveel geduld en plezier veegt hij later de buitenplaats aan en helpt eigenaar Ton Smits met het voeren. ”Ik vind het altijd gezellig met die gasten”, zegt de manegehouder lachend. “En alle beetjes werk helpen.” René begint te stralen.

werk

Aan de slag

Drie jaar geleden gingen de begeleiders van AC Kijkduin op zoek naar plekken waar cliënten van verschillende niveaus kunnen meehelpen. “Ze kiezen per dag wat ze willen doen”, vertelt begeleider Paul Rüpp. “We maken bijvoorbeeld de voetbalvelden en kleedkamers schoon bij SV Duindorp, rapen golfballen bij Golfclub Ockenburgh of ruimen op bij Wielervereniging Spartaan in Rijswijk. De cliënten vinden het fijn om iets zinvols te doen.” Dat beaamt begeleidster Noura Kaabouni. “Ze kunnen er ook voor kiezen om op het buitenterrein van AC Kijkduin te werken of binnen creatief bezig te zijn”, vertelt ze. “Wij zijn er altijd bij en kijken hoe we kunnen ondersteunen.”

Positieve invloed

De grootte van de groepjes varieert. Naar de manege gaan maximaal vijf cliënten mee. Vandaag zijn  Linda en René de enigen en met twee begeleiders is er dus voldoende aandacht. De begeleiders dringen zich niet op maar zijn wel oplettend. “Sommige cliënten zijn bang voor paarden”, vertelt Paul. “Wij zorgen ervoor dat we dan altijd tussen hen en de paarden staan. Dat helpt.” Volgens Paul heeft het programma vol keuzes een positieve invloed op de cliënten. “Sinds we dit aanbieden, zijn ze minder hangerig of aanhankelijk maar gewoon lekker moe en tevreden aan het einde van de dag.”

Auteur: Helga Favier

De cliënten van locatie Binnenklingen doen werk en activiteiten met begeleiding vanuit Activiteitencentrum Kijkduin. Meer weten over werk & activiteiten voor volwassenen?

Werk & activiteiten volwassenen

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *