Bij activiteitencentrum De Makerij is een groep van twaalf oudere cliënten druk aan het werk. Sky Radio speelt op de achtergrond en af en toe roept iemand een geintje: “Hé hé Ajax door de plee.” Iedereen lacht en doet spontaan mee. Dit is duidelijk Rotterdams grondgebied.
De wat introverte Diana werkt zwijgzaam en onverstoorbaar door, terwijl haar collega Deborah een praatje komt maken. Haar hals is behangen met verschillende kettingen. “Die krijg ik van mijn begeleider als ik mijn taken goed doe. Het telt ook mee als ik hier goed heb gewerkt. Ik vind het werk hier leuk. Het is ook gezellig om te kletsen. Thuis zitten lijkt me maar niks.”
Volgens begeleidster Jikke Boele werken de cliënten vaak zeer gedreven. “Ik heb echt bewondering voor ze. We moeten ze soms zelfs afremmen, zodat ze niet helemaal moe thuis komen.”
Knutselpakketten
’s Middags is het tijd voor de wat meer ingewikkelde klussen. Vandaag werkt de groep aan de creatieve knutselpakketten voor kinderen van Pakje Plezier, zoals Pakje Droomhuis, bedacht door onderneemster Annelies van der Zouwen. Als Annelies met de benodigde materialen binnenkomt, veert Diana, die tot nu toe wat somber keek, helemaal op en begint te stralen. Ze wil er dolgraag mee aan de slag. “Eerst dacht ik dat ik het niet kon, maar Annelies heeft het me toch geleerd.”
Zoektocht
Pakje Droomhuis bevat veel gerecyclede materialen, zoals door cliënten geknipte rolletjes behang, kurken en Memorykaartjes. Niet alleen bij kinderen, ook bij de cliënten spreken ze tot de verbeelding. “Zo’n hondje hebben we ook gehad”, roept Christina spontaan als ze een Memorykaartje pakt.
Onderneemster Annelies groeide op met een tante met een verstandelijke beperking en pleegkind en wilde graag met deze doelgroep werken. “Het is erg handig dat ik in de buurt woon, makkelijk langs kan komen en telkens mee kon denken over de werkwijze.” Het was een zoektocht totdat uiteindelijk het juiste productieproces was gevonden, want de uiteenlopende handelingen voor een doos bleken moeilijk voor de cliënten. “Het werkt het beste als iedereen één onderdeel voor zijn rekening neemt”, vertelt begeleidster Jikke. “Soms is het even nadenken, maar uiteindelijk vinden we toch een manier om goed samen te werken.”
Auteur: Helga Favier
De cliënten van Middin die bij de Makerij werken, halen veel voldoening uit hun werk. Het is een zinvolle dagbesteding. Meer weten over Werk en Activiteiten voor mensen met een (verstandelijke) beperking? Kijk op de website: