Middin in Beeld

Middin in de wijk 08-02-2017

De NAH-inloop: koffie, wat lekkers en hechte vriendschap

Gastvrouw Chantal zorgt wekelijks voor een warm welkom in Nesselande. Haar lotgenoten in de NAH-inloop waarderen het enorm. Ze vormen een bijzondere groep mensen die samen lachen en samen huilen. “Ik ben gewoon een beetje verliefd op onze NAH-groep.”

Het is donderdagochtend 10 uur. De koffie staat klaar en Chantal zet alvast wat lekkers op tafel en zwaait de begeleidster uit. Even later druppelen de eerste deelnemers aan de NAH-inloop binnen. Eerst Rob, de oud-fietsenmaker woont op het complex, net als Chantal. Dan sluiten Maria en Evelyn aan.

Als Frank binnenkomt, staat iedereen op om hem te condoleren. Franks vader is deze week overleden. Hij hoeft er niet veel over te zeggen want hij heeft het nieuws maandag direct gedeeld in de gezamenlijke app-groep. “We zijn een hechte familie,” legt Maria uit. “Dus als er iets gebeurt is het eerste wat we doen: delen op WhatsApp. Al is het midden in de nacht. We geven elkaar steun.”

Begrip

Chantal heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en is cliënt van Middin. Twee jaar geleden startte ze, samen met Middin en de Hersenstichting, deze wekelijkse inloop. In het begin zat ze regelmatig alleen met de begeleiding. “Dan las ik gewoon een krantje.” Maar gaandeweg ging het steeds beter lopen. Eerst kwamen cliënten die ook in het complex woonden. Later sloten ook steeds meer mensen uit de wijk aan. De groep bestaat nu uit zo’n 12 mensen, die allemaal niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben. “We delen ervaringen en emoties,” zegt Frank. “Dit zijn mensen die het echt begrijpen en kunnen voelen wat ik voel.” Dat is nodig, want iemand met NAH voelt zich vaak onbegrepen. “Mensen denken dat ze je goed kennen en ze doen hun best,” zegt Chantal “maar ze snappen je nooit helemaal.”

Grenzen

Zo loopt Frank er tegenaan dat z’n omgeving hem te veel wil beschermen. Dat snapt hij wel, maar hij wil zelf ontdekken waar z’n grenzen liggen. “Ik ben altijd rij-instructeur geweest en heb motor gereden. Dat mis ik enorm, ik kan dat niet zomaar opgeven.” Dus heeft hij, ondanks de protesten van zijn familie, een rijtest gedaan. Dat was spannend en z’n NAH-vrienden leefden met hem mee. “Zij snappen precies wat het is.”

De NAH-inloop is een hechte vriendenclub. Ze delen lief en leed, maar hebben samen ook de grootste lol. En ze zijn erg gastvrij. Hun oproep luidt dan ook: “Iedereen die te maken heeft met NAH en ook alle medewerkers van Middin: welkom! De koffie staat voor je klaar!”

Auteur: Ineke Kouwenberg

Bekijk wat Middin doet voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

NAH bij Middin

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *

16-02-2017
Lia Voermans
Als echtgenote van Frank heel pijnlijk om te lezen, vooral omdat er veel fouten in staan. Frank zijn vader en niet moeder is overleden! Hij heeft helemaal geen rijtest gedaan, en doordat hij door deze club opgejut wordt om vooral ZIJN wil door te zetten om te gaan autorijden, terwijl ook zijn eigen revalidatiearts er NIET achter staat liggen we nu in een echtscheiding. Ter informatie: al deze lotgenoten zijn gescheiden, dus blijkbaar goede adviseurs in hoe het niet zou moeten.Is er ook wel eens aandacht voor de partner? Ik ben nu met een burn-out werkloos.
16-02-2017
Redactie Middin in beeld
Beste mevrouw Voermans, Wat vervelend om te lezen dat er onjuistheden zitten in het artikel. Wij zullen deze natuurlijk snel herstellen. Het is uiteraard niet onze bedoeling geweest om familieleden met dit verhaal te kwetsen. We kunnen ons goed voorstellen dat uw situatie heel lastig is. Wanneer u daar behoefte aan heeft, komen wij graag in contact met u, zodat wij naar uw verhaal kunnen luisteren.