“Ik houd van schrijven en zou deze formule graag verder ontwikkelen. Het zal fijn zijn als deze boekjes ook gemaakt kunnen worden voor onze clienten.”
Monique
“Ik heb een hele een grote wens”
Monique onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om een doe-boek te maken speciaal voor de doelgroep van Middin, gebaseerd op de twee boeken die zij eerder maakte voor adoptie kinderen. “Wat zou het fijn zijn als clienten door middel van lezen, tekenen, knutselen achter hun eigen identiteit kunnen komen”. Net als iedereen worstelen ook sommige clienten met de vraag: “Wie ben ik nu eigenlijk en hoe zag ik eruit toen ik nog klein was.” Door het lezen van interviews met clienten en persoonlijke verhalen kun je jezelf beter leren kennen en je eigen identiteit bepalen. Een naslagwerk dat je zelf hebt gemaakt geeft meer inzicht.
Het begin van mijn zoektocht
Ontdekken dat je anders bent, dat is het begin van de zoektocht die Monique startte toen zij besefte dat zij een andere huidskleur had dan haar ouders. “Toen ik jong was kon ik daar goed mee leven, maar als onbegrepen puber vond ik vragen als ‘waar kom je vandaan’ vaak ronduit brutaal. Het was in die tijd dat ik voor het eerst wilde weten waar ik vandaan kwam. Ik realiseerde me dat niet alleen mijn uiterlijk, maar ook mijn karakter, mijn temperament, ja zelfs mijn voorkeur voor eten anders was dan die van mijn ouders.”
Na een lange zoektocht met resultaat dat zij haar halfzus heeft gevonden en nu veel beter begrijpt waar haar roots liggen, kwam ook het besef dit te willen delen met andere ouders met kinderen die ook op zoek zijn naar zichzelf.
Wie je bent heeft te maken met een heleboel factoren, zoals waar je bent geboren, waar je opgroeit, wie je ouders zijn, bij wie je hoort, hoe je eruitziet, of je gelooft of niet. Hobby’s, sport, interesses, schoolopleiding, beroepskeuze, vrienden, zijn allemaal stukjes die onze identiteit bepalen. Je identiteit is nooit af die ontwikkel je door je leven te leven.
Dit ben ik: doe-boek voor geadopteerde kinderen
Monique heeft een doe-boek gemaakt voor geadopteerde kinderen van 7 tot 12 jaar oud. Het boekje is bedoeld om kinderen meer bewust te maken van hun sociale, culturele en etnische identiteit. De kinderen kunnen aan de hand van vragen en creatieve opdrachten ontdekken wie zij zijn, bij wie zij horen en hoe anderen naar ze kijken. De vragen zijn heel verschillend en gaan onder andere over: sport, school, vrienden, huisdieren en voorkeuren voor eten. Ook zijn er vragen over het geboorteland, geboorteouders en adoptieouders. Gevoelens komen aan bod en de kinderen kunnen opdrachtjes uitvoeren zoals het maken van hun eigen vingerafdruk, een zelfportret tekenen en meer.
#Dit ben ik 2.0: doe-boek voor geadopteerde jongeren
Eind juni is het tweede boek van Monique verschenen. Dit boek is voor jongeren van 12 tot 18 jaar en bevat naast doe-dingen ook interviews en speelt meer in op de gevoelens van de jongeren. Het boek kan ook een handig hulpmiddel zijn om adoptie makkelijker bespreekbaar te maken, of te gebruiken voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of een werkstuk over adoptie.
De boeken over adoptie kun je bestellen door een e-mail sturen naar schmeitzmonique@gmail.com. Ook zijn alle tips welkom met handreikingen voor haar nieuwe boek.