Veel collega’s kennen mij inmiddels wel als innovatiecoördinator, of ‘die jongen van die apps’. Vorige week nog vroeg iemand: “Doe jij alleen computers of ook nog cliënten?” Het was grappig bedoeld, maar raakt stiekem wel een belangrijke misvatting. De beste innovaties komen niet van een ICT’er, maar van cliënten en de mensen die dagelijks met ze omgaan. Ik word regelmatig uitgenodigd bij allerlei goedbedoelde sessies om eHealth een boost te geven. We praten over actuele problemen en uitdagingen in de zorg en zoeken naar een gezamenlijke oplossing. ‘We gaan een app maken!’, of ‘Als we nou zo’n apparaatje laten ontwikkelen’ zijn veel gehoorde kreten. Ik betrap mijzelf er ook wel eens op, maar eigenlijk wil ik daar zo ver mogelijk vandaan blijven. Ik ben geen Willie Wortel, maar gewoon hulpverlener.
Samen oplossingen zoeken
Met de cliënt uitzoeken waar je tegenaan loopt en samen tot een oplossing komen is toch echt het allerleukste aan dit werk. Ik word helemaal blij als cliënten zelf met oplossingen komen die ik niet had bedacht. Bij al die innovatie- en brainstormsessies waar ik ben geweest, heb ik nog nooit een cliënt zien zitten. Daarom ga ik graag op bezoek bij cliënten en locaties om te zien wat zij aan technologie inzetten om de kwaliteit van leven te verhogen.
High-tech-rolstoel
Een mooi voorbeeld is mijn bezoekje aan Kim. Door haar spasmen kan zij haar armen en benen nauwelijks bewegen en moeilijk praten. Toen ik bij locatie Buytenwegh een aantal innovatieve producten kwam demonstreren, vielen die in het niet tegenover de high-tech rolstoel van Kim. Ze liet mij de ene na de andere functie zien. Ik zag in haar scherm verschijnen “Nieuwe e-mail van papa” en vroeg verbaasd: “Je gaat me toch niet vertellen dat je aan het e-mailen bent?” Kim moest hard lachen. Ze klikte een paar keer met haar hoofdsteun en daar stond het mailtje. En met wat geduld typte ze het ene woord na het andere, puur door haar hoofd naar links of rechts te bewegen. Na het mailen liet ze zien hoe ze ook de deur kon openen, haar computer kon bedienen en de lichten aan kon doen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Dit biedt zo veel vrijheid, dat ik vind dat iedereen dit moet zien!
Aandacht
Elke keer is de vader van Kim enthousiast aan het kijken wat ze nog meer zou kunnen. Daar zit de kracht van onze cliënten en hun naasten. Ik denk dat we onze cliënten nog beter kunnen ondersteunen door technologie op de juiste plek en de juiste manier in te zetten. Het zorgt er niet alleen voor dat de cliënt kan genieten van een zelfstandiger bestaan, maar het zorgt er ook voor dat begeleiders ruimte krijgen om echte aandacht te kunnen geven. Stel je eens voor dat je niet meer elke avond een uur kwijt bent aan het sluiten van de gordijnen van 30 cliënten, maar die tijd kunt besteden om samen koffie te drinken!
Innovatielab
Er is meer mogelijk dan je denkt en het mooiste is: je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden! Middin organiseert innovatielabs waar alle cliënten, familieleden, begeleiders en geïnteresseerden kunnen komen experimenteren met innovatieve hulpmiddelen. Er is een expert aanwezig die advies kan geven en meedenkt hoe een hulpvraag op een slimme manier aangepakt kan worden.
En als je gewoon een kop koffie met me wilt drinken om verder te praten over dit onderwerp, ben je uiteraard ook van harte welkom!
