Ook heel veel volwassenen zouden zo’n onpartijdige uitleg over hoe het werkt en waar partijen voor staan best fijn vinden. Voor sommige groepen volwassenen is zo’n uitleg zelfs cruciaal om van hun stemrecht gebruik te kunnen maken. Stel: je hebt moeite met lezen en/of je vindt veel teksten moeilijk te begrijpen. Dan is het heel lastig om jezelf te informeren over het nieuws en de politiek. Van verkiezingsprogramma’s tot stemhulpen zoals de StemWijzer: dat lukt je niet, om daar doorheen te komen… Toch ben jij ook een burger als alle anderen, en heb je stemrecht. Dit is de reden dat we bij ProDemos veel aandacht hebben voor deze mensen. Hoe? Door informatie ook anders aan te reiken.
We besloten aan te schuiven op zoveel mogelijk plekken in het land waar we mensen uit deze ontzettend diverse doelgroep tegen kunnen komen: bij bijeenkomsten van Resto VanHarte, bij woonvoorzieningen, het Leger des Heils en moskeeën. Met steeds een programma op maat, om in gesprek te gaan en simpele, partij-neutrale uitleg te geven aan de hand van interactieve werkvormen.
Workshops
Voor mensen met een lichte verstandelijk beperking en zwakbegaafden (samen zo’n 13% van de bevolking) besloten we om samen met de vereniging MEE NL een groter project op te zetten: ‘Stem jij ook? ‘ We organiseerden een Landelijke Kiezersdag op 11 februari 2017 en ontwikkelden een workshop die we overal in het land kunnen geven. We maakten een speciale verkiezingskrant, een website met informatie voor de doelgroep en voor hun begeleiders, en filmpjes over politiek en de verkiezingen. Steeds met een praktische insteek: in de workshop gaan deelnemers bijvoorbeeld oefenen met stemmen, op een zo realistisch mogelijk nagemaakt groot stemformulier. Om een idee te geven van hoe dat soms verloopt: één deelnemer verzuchtte dat hij het opvouwen van stemformulier echt moeilijk vond, waarop een begeleider rustig even met deze jongen kon oefenen. Nu weet hij hoe hij dit straks op 15 maart het beste aan kan pakken.
Stimuleren
Het materiaal kregen we allemaal op tijd af, maar dan heb je nog het veld nodig! Oftewel: de vele professionals die contact hebben met de mensen waar het om gaat. De professionals waarvan nog altijd gezegd wordt dat ze soms stempassen van bewoners in de prullenbak gooien… Wij zagen gelukkig vooral dat professionals, onder andere van Middin, heel veel mensen stimuleerden om naar de Kiezersdag te gaan, vanuit alle delen van het land workshops op locatie aanvroegen en volop kranten bestelden! Dat is geweldig, want zonder de mensen uit het veld bereiken wij de mensen amper of niet.
Tips
Wil je zelf met een familielid of een cliënt stilstaan bij de verkiezingen en hen stimuleren om te gaan stemmen? Dan volgen hier een paar tips:
- Praat erover!
- Weet de cliënt nog niet goed op wie hij wil stemmen?
Lees dan samen op deze pagina, de korte, neutrale tekstjes over wat de verschillende partijen belangrijk vinden. Op die webpagina vind je ook de links naar de verkiezingsprogramma’s in simpele taal. - Bespreek of er praktische bezwaren zijn om te gaan stemmen.
Weet iemand het stembureau in zijn/haar buurt? Kan iemand daar zelf heen? Deze bezwaren kunnen wellicht worden opgelost. - Informeer mensen hoe het stemmen in zijn werk gaat.
Bestel hiervoor de Stem jij ook-Verkiezingskranten en deel ze uit, bekijk samen op deze pagina het filmpje ‘Hoe kan ik stemmen’ en ‘De Tweede Kamerverkiezingen’ en print deze verkiezingsposter met de stemprocedure op A3-formaat en hang hem op verschillende plekken op. - Maak van verkiezingsdag een bijzondere dag!
Bijvoorbeeld door op 15 maart een verkiezingsontbijt te organiseren. En daarna met zijn allen naar de stembus!