Middin in Beeld

Mag ik even 21-07-2017

Een graag geziene collega bij de Tweede Kamer

Serginio is nu al vijf jaar een gewaardeerde medewerker bij de Tweede Kamer. Zijn chef André de Haan, vindt dat de energie die hij in zijn begeleiding steekt, loont en voldoening geeft. Serginio brengt positiviteit onder de medewerkers. In deze gastblog vertelt André over zijn ervaringen met de begeleiding van een jongeman met een verstandelijke beperking. En hij doet een oproep…

Het begon allemaal in juni 2012 op de landelijke Prokkelstagedag. Een prokkelstage is een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. Ik maakte kennis met Serginio, een van de Prokkel-deelnemers vanuit Middin, die een dagje meeliep in de Tweede Kamer. We waren enthousiast en gingen een overeenkomst aan met Middin om Serginio een dag in de week een werkplek te bieden in het bedrijfsrestaurant.

Uitleg

In het begin heb ik er veel tijd voor moeten vrijmaken. Ik wilde Serginio goed leren kennen en begrijpen. De eerste twee jaar kregen wij daarbij ondersteuning van begeleider Marjolein van Middin. Iedere donderdag kreeg Serginio uitleg over een werkplek: de spoelkeuken, de keuken, het restaurant… Zo kon hij rustig wennen en leren begrijpen wat er van hem verwacht werd. Ik koppelde hem aan de kok of de kelner of de medewerker algemene dienst, zodat ik na verloop van tijd alleen op afstand een oogje in het zeil hield.

Lunch

Nu, vijf jaar later, komt Serginio met zijn eigen toegangspas de Tweede Kamer binnen en doet zijn werk praktisch zelfstandig. Hij begint de dag met het ophalen van servies en helpt bij het afwassen. De temperatuurregistraties doet hij tot ieders tevredenheid. In het pleinrestaurant bereidt hij vervolgens de lunch voor samen met de kok Willem. Brood snijden voor bij de soep, lunchschotels klaarmaken. En die zet hij dan op de foto voor zijn eigen kookboek. Als de lunch begint, staat Serginio achter de soep en bedient de gasten die hij bijna allemaal van naam kent. Aan het einde van iedere werkdag nemen we samen de dag door, hoe is het gegaan, ging het goed met de collega’s of zijn er zaken waar je tegenaan loopt?

Graag gezien

Ik vind het heerlijk als Serginio er is, ik kan zo van hem genieten. Hij heeft het prima naar zijn zin bij de Tweede Kamer en dat straalt hij ook uit. Daar krijg ik een warm gevoel van. Serginio is ook graag gezien door iedereen van het restaurantbedrijf en op de andere afdelingen. Soms duurt het iets langer dat gasten geholpen worden, maar de mensen begrijpen dat wel. Ze vinden het leuk als Serginio uitleg geeft bij de soep of het lunchgerecht. In het begin stonden we naast Serginio om –als dat nodig was– een toelichting te geven over zijn werkzaamheden. Nu kent iedereen hem en vragen ze zelfs naar hem als hij er een keer op een donderdag niet is.

Oproep

Dat de Tweede Kamer mensen de kans geeft om werkervaring op te doen, vind ik mooi en belangrijk. Ik ben blij een klein stukje van dit geheel te mogen zijn. Veel mensen, zoals de medewerkers van Middin, zetten zich dagelijks in voor mensen met een beperking en dat is goed. Maar ook anderen zouden meer kunnen doen om iedereen mee te laten doen in de samenleving.

Ik zou werkgevers dan ook willen oproepen om eens goed rond te kijken in hun bedrijf of organisatie. Want er is altijd wel werk dat ook door iemand met een beperking kan worden gedaan. Het kost een klein beetje inspanning, maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Geef iedereen een kans, sluit niemand uit!

André de Haan
Chef logistiek restaurantbedrijf Tweede Kamer

Serginio werd de eerste twee jaar ondersteund door Middin, werken met begeleiding. Nu doet hij zijn werk praktisch zelfstandig.

Jobcoachorganisatie Middin voor werk begeleidt ook (jong)volwassenen naar betaald werk.  Meer weten?

Middin voor werk

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *