Middin in Beeld

Mag ik even 28-06-2018

Clown Dave laat Nico’s wens in vervulling gaan

Cliënt Nico had als wens op het Nieuwjaarfeest Binnenklingen aangegeven: Elke dag een clown. We willen natuurlijk zoveel mogelijk wensen in vervulling laten gaan. Dus hebben we zijn wens voorgelegd aan onze vaste clown Dave en hem ook gevraagd wat hij nou doet als clown. “Wat een fantastische wens. Ik zou dat graag willen organiseren op Binnenklingen."

`Als clown kan ik contact maken met mensen die dat zelf niet kunnen of moeilijk vinden. Ik kan ze ook alerter maken, waardoor ze weer mee kunnen doen met de activiteiten.`

Dave is naast begeleider op het AC ook één keer in de maand clown bij Middin. Wat doet een clown eigenlijk op Binnenklingen? Dave: “Als clown kan ik contact maken met mensen die dat zelf niet kunnen of moeilijk vinden. Ik kan ze ook alerter maken, waardoor ze weer mee kunnen doen met de activiteiten.” Begeleiders kunnen zelf ook technieken uit de clownsopleiding, die Dave een paar jaar geleden volgde via miMakkus, inzetten. “Sommige collega’s zijn bang voor ‘de rode neus’, vanwege allerlei negatieve associaties met het begrip ‘clown’, denk aan de horrorclown of Bassie en Adriaan. Maar je kunt ook heel goed zonder rode neus contact maken door te kijken naar de voorkeuren van een cliënt. Ik zou mijn collega’s daar heel graag in willen trainen!”

Kippenvel

Dave maakt veel mooie momenten mee. Soms levert hem dat ook kippenvel op. “Een cliënt heeft veel onrust en gaat steeds onder de wastafel zitten. Ik probeer haar met klanken en handpoppen uit die ruimte te lokken zodat ze naar de gang komt. Ik kreeg haar zover dat we op een gegeven moment samen op de bank zaten onder de beleefboom. Zij begon zachtjes te huilen en ze gaf me een knuffel. Dat was een kippenvel moment. Ze bleef zo 5 minuten rustig zitten; dat is al een heel overwinning.”

Voorkeurszintuigen

Dave kijkt vooral naar de voorkeurszintuigen van de cliënt – heeft hij behoefte aan klanken, geuren of bepaald ander materiaal? “Daar speel ik dan op in. Meestal kom ik een gang op lopen en begin ik te neuriën – of maak ik paar klanken. Dan ontstaat er een bepaalde sfeer en dan ga ik in deuropening staat. Dat zien cliënten dan en ze horen je. Dan zoek ik toenadering maar ik laat de regie bij de cliënt. Dan kijk ik wat de voorkeurszintuig is bij de cliënt en ik speel daar op in. Zo voelen cliënten zich meer begrepen en staan ze meer open voor een volgende activiteit van de begeleiders.”

Rouwclown

Een paar weken geleden heeft Dave ook een workshop tot ‘rouwclown’ gevolgd, een heel specifiek onderdeel van het clownsvak. “Voor cliënten is rouwen heel lastig. Ik kan nu ceremonies maken voor een cliënt zodat hij op een goede manier afscheid kan nemen van een geliefd persoon.”

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *