En? Hoe was de vakantie?
Ontzettend leuk. De kinderen konden echt even bijkomen. Voor mezelf als begeleider is het leuk om de kinderen eens in een totaal andere setting mee te maken. Even geen instelling, maar met z’n allen in een tent. Heel huiselijk, net als een normaal gezin. Je ziet de kinderen genieten.
Hoe reageerden de andere campinggasten op jullie als buren?
Positief. We stonden dit keer tussen Engelse mensen met honden. Een van de kinderen vroeg: ‘hoe zeg je: Mag ik de hond aaien?’. Ik schreef de Engelse zin op een briefje en daarmee ging hij elke dag naar de eigenaar van de hond: ‘Can I pet your dog, please?’ Toen de buren vertrokken, kwamen ze speciaal naar ons toe om te zeggen hoe leuk ze de kinderen vonden. En hoe goed ze Engels spraken.
Niet alle kinderen van Sterrenkrooshof gingen mee. Hoe bepaal je wie er gaat kamperen?
Kinderen mogen mee als het kamperen meerwaarde voor ze heeft. Dat is niet bij alle kinderen zo. Sommigen gaan al regelmatig op vakantie, met hun ouders. Voor anderen geeft zo’n camping te veel prikkels, die doe je daar geen plezier mee. Deze vakantie is dus vooral voor kinderen die normaal niet op vakantie gaan en voor wie het kamperen ook echt leuk is. En dan is ook de toestemming van ouders en voogden nog nodig. Maar dat is eigenlijk nog nooit een probleem geweest. Ouders vinden het leuk dat we dit doen.
Jullie cliënten hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Houd je daar rekening mee in de voorbereiding?
Jazeker. De kinderen weten inmiddels dat we elk jaar gaan kamperen. We vertellen aan het begin van de zomervakantie wel dat we weer gaan, maar niet precies wanneer. Dat kan veel te veel spanning geven. Vlak voordat de eerste groep gaat, maken we een aftelkalender. Zo weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn. En in het weekend voor vertrek nemen we alle tijd om samen met het kind de tas in te pakken. Ze mogen ook persoonlijke dingen meenemen, waar ze aan gehecht zijn. Dus knuffels of barbies mogen mee naar de camping.
En de picto’s die jullie op de groep gebruiken, gaan die ook mee?
Ja, want ook op de camping houden we een bepaalde dagstructuur aan. In de ochtend doen de kinderen mee met de kinderactiviteit van de camping, knutselen bijvoorbeeld. Ze gaan ook altijd naar de minidisco en de bonte avond.Ze doen dus vol enthousiasme mee aan het campingleven. Als begeleiders zorgen we wel dat we overal bij zijn en dat we steeds toezicht houden. Mijn collega en ik hebben dus best veel tijd doorgebracht op een centraal punt op de camping.
Je bent dus bijna 24 uur per dag in touw geweest? Heftig.
Tja, tijdens zo’n kampeerweek ben je als begeleiders continu met de kinderen bezig en je slaapt ook in dezelfde tent. Dat is inderdaad wel intensief. Mensen vragen me wel eens of ik dat allemaal betaald krijg. Als ik erover nadenk is dat natuurlijk niet zo, er zit ook eigen tijd in. Maar ik heb het ervoor over. Want juist tijdens zo’n week kan je een band opbouwen met een kind. Toen we net terug waren vertelde één van de kinderen dat hij ons de volgende ochtend had geroepen, omdat hij dacht dat hij nog in de tent lag. Dat is toch prachtig.
Waarom hebben jullie gekozen voor een kampeervakantie?
Het is ooit door een collega bedacht en het bevalt nog steeds heel erg goed. Omdat het zo gewoon is. Hoe leuk is het om kamperen te ervaren, allemaal je eigen slaapzak. En het buiten zijn, klimmen, takjes zoeken voor een vuurtje. Voor de kinderen die het aankunnen betekent kamperen een stukje vrijheid. Daar bloeien ze echt van op. En wij ook. Ik zou het andere jeugdlocaties dan ook echt aanraden. Ga kamperen!
De jeugd van woonvoorziening Sterrenkrooshof krijgt liefdevolle zorg van deskundige begeleiders van Middin. Meer weten over zorg en begeleiding bij wonen, logeren en onderwijs voor kinderen met een beperking en het gezin? Lees verder op de website.