Middin in Beeld

Actueel 25-09-2017

De hele zomer dromen over de wintersportvakantie

Gedurende het jaar komen Robbert en Andrea elkaar slechts af en toe tegen. Maar eind januari wordt een jaar van dromen en wachten beloond. Dan reizen zij samen met een groep enthousiaste sportievelingen af naar het Italiaanse Gossensas voor een topweek met Samen in de sneeuw.

Robbert werkt bij Middin in een Haags gebiedsteam. Daar begeleidt hij ongeveer 25 cliënten naar een begeleid-werken-plek. “Bij de één kom ik eens in de maand langs om te kijken of alles nog soepel verloopt. Bij de ander ga ik wekelijks even langs.” Hij is er voor allerlei zaken zoals contacten, afspraken en overleggen. “Voor sommigen is het een eerste stap naar een ‘echte’ baan, voor anderen routine, enkele uurtjes meedoen bij een bedrijf in de maatschappij, zodat je er bij hoort. Het is bij iedere cliënt anders.”

Als Robbert met vakantie gaat, vertelt hij dat aan zijn cliënten. De meesten kunnen wel twee weken zonder hem. Het geeft wat onrust, maar met de juiste afstemming lukt het prima. “Toch zijn er bij thuiskomst wel wat brandjes te blussen. Cliënten vertellen het liever aan mij als er iets vervelends is gebeurt dan aan m’n collega, die ze minder goed kennen. Elke cliënt heeft een achterwacht wanneer ik met vakantie ben”.

Liever sneeuw dan zon

Andrea woont in Monster bij ’s Heeren Loo en werkt in de Rijswijkse brasserie op het kantoor van Middin. Deze verlegen dame werkt al jaren op een begeleid-werk-plek. Als taken heeft ze het bijvullen van het buffet, het helpen voorbereiden van de lunch en daarna helpen bij het opruimen. Ze werkt al zo lang in de brasserie, dat ze zelf niet meer weet hoe lang al.
Op de vraag waarom Andrea niet in de zomer op vakantie gaat, is haar antwoord duidelijk. Ze houdt haar armen omhoog en zegt: “Dat zie je toch wel, ik hou niet van de zon.” En geef haar eens ongelijk, er zijn mensen die het hele jaar dromen van sneeuw.

In een groep met een eigen begeleider

“Bij de reizen van Samen in de sneeuw ben je met een groep, maar heb je een eigen begeleider”, vertelt Robbert. “Iedere morgen gaat er een groep naar het skigebied en een groep naar de langlaufloipes. Na een warming-up gaat ieder met zijn begeleider in eigen tempo op pad”. “Er vallen een heleboel nieuwe om, die kunnen het nog niet zo goed” lacht Andrea. “We hebben veel plezier en zijn de hele dag buiten”.

Na het skieën is er voor de deelnemers een avondprogramma. Andrea kan volledig zichzelf zijn, verkleden, zingen en gek doen mag. Maar alleen kijken is ook goed. “Dat maakt het ook zo bijzonder”, zegt Robbert. “Ieder jaar gaan mensen mee uit het hele land. Van verschillende leeftijden en met verschillende beperkingen. De vrijwillige begeleiders komen zeker niet allemaal uit de zorg, maar hebben allerlei beroepen. Ze hebben het hart op de goede plaats om een topweek voor de deelnemers te verzorgen. Met geduld een dosis humor en de nodige ski-ervaring maak je zo’n week voor meiden als Andrea onvergetelijk.”

Plaats uw reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste invoer *